Makluman Awal Pendaftaran Pelajar Baharu (MPPB) Sesi 2021/2022

PENTING: Sila baca dengan teliti dan ambil tindakan berikut:

TINDAKAN 1 : PEMBAYARAN YURAN

• Pembayaran Yuran Pendaftaran di BSN perlu dilakukan oleh semua pelajar.
  • Sila klik pada link ini untuk maklumat lanjut. <<< Klik Di sini >>>

TINDAKAN 2 : PENDAFTARAN ONLINE

TINDAKAN 3 : PERAKUAN PELAJAR MENGIKUTI PENGAJIAN PROGRAM MATRIKULASI KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA SESI 2021/2022

*NOTA PENTING*

• Tempoh pelajar mengisi borang googleform ini adalah bermula 26 hingga 30 JULAI 2021 SAHAJA.
  • Muat naik Panduan Mengisi Borang Google Form Perakuan Pelajar Mengikuti Pengajian Program Matrikulasi Kementerian Pendidikan Malaysia Sesi 2021/2022 untuk rujukan. <<< Klik Di sini>>>
  • Pelajar baharu sesi 2021/2022 dikehendaki menyertai group telegram melalui QR kod dibawah atau hanya klik link group di bawah ini :- https://t.me/joinchat/p-VHInP4aIhhMGU1

TINDAKAN 4 : MINGGU PENGURUSAN PELAJAR BAHARU SESI 2021/2022

• MPPB dilaksanakan secara dalam talian selama dua (2) hari bermula 26 Julai 2021 hingga 27 Julai 2021. Semua pelajar diwajibkan mengikuti aktiviti MPPB seperti yang dijadualkan. <<< Klik Jadual MPPB>>>
  • Senarai Kelas dan Jadual Waktu seperti dibawah :
  1. Senarai Kelas << Klik Disini >>
  2. Jadual Waktu << Klik Disini >> * Jadual paparan adalah sekadar panduan sahaja. Jadual sebenar akan diberikan selewatnya sehari sebelum kelas bermula melalui group Telegram
  3. Jadual Minggu Pengurusan Pelajar Baharu << Klik Disini>>

MAKLUMAN 1 : Sesi Pengajaran dan Pembelajaran (PdP)

• Sesi PdP akan bermula pada 28 Julai 2021.  PdP Semester satu dilaksanakan secara dalam talian sepenuhnya dan pelajar kekal berada di rumah masing – masing.
  • Bagi Semester dua, pelajar akan kembali ke kolej masing – masing dan menjalani PdP secara hybrid.

MAKLUMAN 2 : Penangguhan Pendaftaran

• Kurang daripada lima (5) hari dengan sebab munasabah seperti kematian, kemalangan dan lain-lain melalui pengarah kolej secara bertulis.
  • Lima (5) hari atau lebih pelajar hendaklah memohon daripada Pengarah Bahagian Matrikulasi KPM secara bertulis.
  • Bagi pelajar yang memerlukan rawatan berterusan disebabkan masalah kesihatan kronik, pelajar perlu mendaftar di kolej matrikulasi yang ditetapkan sebelum memohon penangguhan pengajian. Kelulusan penangguhan ini hanya dibenarkan sekali sahaja dan perlu mendapat kelulusan Pengarah kolej tempat anda mendaftar.

Peraturan dan Tatacara Berpakaian

i. Tatacara Berpakaian di kolej

ii. Senarai Keperluan Peribadi

“TUNTUTAN BAYARAN BALIK GANTI RUGI YANG TELAH DIBAYAR KERANA MENINGGALKAN KURSUS SEBELUM SEMPURNANYA KURSUS”